Suplimente Sănătate

Suplimentele de vitamina D și uleiul de pește pot ajuta la prevenirea bolilor autoimune, conform unui studiu

Consumul zilnic de suplimente de vitamina D și ulei de pește poate ajuta la protejarea adulților mai în vârstă împotriva dezvoltării bolilor autoimune precum artrita reumatoidă, psoriazisul, bolile tiroide și polimialgia reumatică, o boală inflamatorie care provoacă dureri musculare și rigiditate în umeri și șolduri, arată un nou studiu.

Persoanele de 50 de ani și mai mari care au luat 2.000 de UI (Unități Internaționale) de vitamina D3 timp de peste cinci ani au avut o rată relativă cu 22% mai mică de diagnostice autoimune confirmate, a declarat autoarea studiului, dr. Karen Costenbader, profesor de medicină la Harvard Medical School în cadrul diviziei de Reumatologie, Inflamație și Imunitate și directorul programului de lupus de la Brigham and Women’s Hospital din Boston.

Această doză este de două sau trei ori mai mare decât doza zilnică recomandată de vitamina D pentru adulți, care este de 600 de UI pentru persoanele de până la 69 de ani și 800 de UI pentru cei de 70 de ani și peste, conform Institutelor Naționale de Sănătate.

După ce persoanele au luat vitamina D timp de cel puțin doi ani, rata de prevenire a bolilor autoimune a crescut la 39%, conform studiului publicat miercuri în jurnalul BMJ.

Studiul a constatat, de asemenea, o posibilă legătură între consumul a 1.000 de miligrame de acid gras omega-3 (ulei de pește) și reducerea bolilor autoimune, dar asociația nu a fost semnificativă din punct de vedere statistic până când cazurile posibile de boli autoimune – nu doar cele confirmate – au fost luate în considerare în analiză.

Cu toate acestea, studiul a constatat că administrarea atât a suplimentelor de vitamina D, cât și a acidului gras omega-3, în comparație cu placebo, a redus bolile autoimune cu aproximativ 30%. Costenbader a avertizat că oamenii nu ar trebui să se grăbească să înceapă să ia pastile de vitamina D pentru a-și crește șansele de a evita bolile autoimune, deoarece există consecințe semnificative ale consumului excesiv de supliment. Spre deosebire de vitaminele solubile în apă, pe care organismul le poate elimina ușor, vitamina D se acumulează în celulele grase ale corpului și poate atinge niveluri toxice, provocând dureri osoase și daune renale. Un alt studiu a arătat faptul că un aport de multivitamine reduce substanțial îmbătrânirea creierului.

Articole Similare

Un gând despre “Suplimentele de vitamina D și uleiul de pește pot ajuta la prevenirea bolilor autoimune, conform unui studiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *