Suplimente Sănătate

Un neurolog care studiază îmbătrânirea creierului susține că a început să ia multivitamine datorită propriilor cercetări

imagine cu mai multe feluri de vitamine

Concepția tradițională în comunitatea medicală a fost mult timp că multivitaminele sunt inutile. Timp de ani de zile, studiu după studiu nu a găsit niciun beneficiu în a lua o multivitamină pe zi.

Profesorul Adam Brickman, care studiază îmbătrânirea creierului la Universitatea Columbia, a declarat pentru Insider că nu a mai luat multivitamine de când era copil, până când a început cea mai recentă cercetare despre multivitamine pentru pierderea memoriei, acum aproximativ șase ani.

“Sunt la fel de sceptic ca oricare altcineva când vine vorba de astfel de lucruri”, a spus Brickman.

Dar mai multe studii noi și emergente – inclusiv propria sa cercetare – încep să sugereze că adevărul despre multivitamine este complicat.

Brickman este autorul unui studiu amplu și riguros publicat mai devreme în acest an, care a arătat că bărbații cu vârsta peste 60 de ani și femeile de peste 65 de ani care luau zilnic o multivitamină (în acest caz, era Centrum) reușeau să obțină în mod constant scoruri mai bune la teste de memorie comune decât cei care luau un placebo. Un studiu din septembrie 2022, utilizând diferite teste de memorie, a avut rezultate similare.

“Când vedem o astfel de consistență în studii bine concepute, cu siguranță mă ajută să mă conving – pe cel mai mare sceptic – că suntem pe calea cea bună”, a spus el.

Aceste descoperiri noi sugerează că creierul în proces de îmbătrânire poate obține unele beneficii mici, dar reale, de la luarea unei multivitamine pe zi. Ca rezultat, Brickman a început să includă o multivitamină în rutina sa zilnică.

“Am început să iau multivitamine în ziua în care am făcut analizele și am văzut rezultatele, și le iau în fiecare dimineață”, a spus el.

Adulții mai în vârstă pot beneficia mai mult de vitamine decât tinerii

Impactul memoriei multivitaminelor în aceste noi studii a fost ușor. Luarea unei multivitamine a îmbunătățit scorurile adulților mai în vârstă la teste de memorie în comparație cu cei care au luat un placebo, dar doar marginal.

Multivitamina nu a fost o soluție miraculoasă. Multivitaminele nu au eradicat boala Alzheimer sau tratat bolile cognitive. În schimb, luarea unei vitamine a părut să ajute puțin la unele din declinurile obișnuite, subtile, în memoria care însoțesc îmbătrânirea cognitivă normală.

Brickman a declarat că se pare că multivitamina “salva trei ani” de îmbătrânire cognitivă în comparație cu o pastilă placebo. Acest lucru nu este suficient de semnificativ pentru ca oamenii să observe diferența.

“S-ar putea să nu luați o multivitamină și să spuneți, ‘Wow, memoria mea este mult mai clară'”, a spus el.

Dar pentru Brickman, un om de știință care analizează datele, beneficiul a fost suficient de impresionant pentru a influența propriile sale alegeri acasă.

” Oamenii care luau multivitamine aveau memorii mai bune la fiecare vizită ulterioară, comparativ cu cei care luau placebo”, a spus el.

Aceste descoperiri pozitive privind multivitaminele sunt similare cu alte cercetări care arată că adulții mai în vârstă ar putea beneficia și de suplimentarea cu nutrienți importanți, cum ar fi proteinele și vitamina D, în rutinele lor.

Oamenii de știință bănuiesc că una dintre motivele pentru care adulții mai în vârstă ar putea beneficia mai mult de la luarea unei multivitamine decât tinerii este că devenim mai puțin eficienți în extragerea de nutrienți cheie din alimentele noastre pe măsură ce îmbătrânim.

“Există probabil ceva legat de absorbție”, a spus Brickman.

Mâncarea bogată în nutrienți rămâne cea mai bună modalitate pentru toată lumea de a-și obține vitaminele. Consumul de produse proaspete, cum ar fi legumele, cerealele integrale și fasolea, rămâne cea mai eficientă, directă și sigură modalitate susținută de știință de a obține vitamine

Articole Similare

Un gând despre “Un neurolog care studiază îmbătrânirea creierului susține că a început să ia multivitamine datorită propriilor cercetări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *